Ik ben fan van de boeken van De Vier Windstreken. Groot fan! Al meerdere malen heb ik een blog uitgewerkt over een van hun boeken. Maar dit keer…. WAUW! Ik ben zo ontzettend enthousiast over dit boek! Het kleurenmonster heet het. Kennen jullie hem al?

Leer kinderen emoties begrijpen met het kleurenmonster

Ik ben naast gastouder ook kindercoach. Emoties zijn lastig, zeker voor kinderen (wij als volwassenen hebben er vaak nog moeite mee!)
Ze voelen iets, maar wat? En als je zelf al niet weet wat je voelt… Hoe moet je dat dan in hemelsnaam een naam geven en duidelijk maken aan iemand anders? Als je daar over nadenkt… dan is dat inderdaad best lastig! Als volwassenen hebben we veel emoties meegemaakt en door ervaring (en later door benoemen en aanleren op school) weten we welk gevoel zou (moeten) passen bij welke emotie en de daarbij behorende naam. Maar zo makkelijk was dat vroeger niet…

Ik ben dan ook zo onwijs enthousiast over het boek Het kleurenmonster van uitgeverij De Vier Windstreken.  Het boek gaat (zoals de titel al doet vermoedden) over het kleurenmonster. Het kleurenmonster weet niet wat er met hem aan de hand is. Hij voelt zoveel, maar hij loopt een beetje over van alle emoties. Maar dan komt hij een klein meisje tegen welke hem gaat helpen. Met behulp van kleuren laat zij het kleurenmonster zien wat elk gevoel betekend.

Dit prachtig prentenboek leert je praten over emoties

Ik pakte het boek erbij toen we na het eten nog wat tijd over hadden. Samen met mijn eigen meiden van toen nog 4 jaar kroop ik op de bank. Lekker knus. Ik besloot dit keer het boek niet te introduceren. Gewoon te kijken, “voelen” en lezen. We zagen na enkele pagina’s de kleur geel en ik vertelde dat de kleur geel past bij blijdschap:

“Blijdschap is aanstekelijk.
Het straalt geel als de zon en schittert als de sterren.”

Toen ik de bladzijde omsloeg kwam de kleur blauw. Mijn meiden zeiden meteen “Blauw is van verdrietig!”  dat vond ik zo mooi! En zo herhaalde dit zich bij alle pagina’s. Alleen de kleur groen was voor hun onbekend. De kleur groen staat voor kalmte. Dat is  inderdaad niet een dagelijks genoemde emotie hier 😉    Onbewust weten de kinderen dus heel mooi zelf de emoties aan kleuren te linken.

En wat er toen gebeurde…. Wow! Ik vond het echt bijzonder ♥
Twee dagen later was een van de kindjes in mijn opvang verdrietig. En een van mijn meiden zei: “Mama X is blauw, ze is verdrietig en moet huilen.” Ik vond dat zo mooi. Wat een verhaal vanuit een prentenboek dan al kan doen!

Wil jij je kind leren wat emoties zijn en de daarbij behorende gevoelens maar weet je niet zo goed hoe je dit aan kunt pakken?
Vind je kind het lastig zijn emoties te uiten en zou je hem daarbij willen helpen?

Ik raad iedereen dit boek aan! We hebben dagelijks te maken met emoties en hoe fijn is het als je deze kunt benoemen (en daardoor beter uiten)?!

Uitgever: De Vier Windstreken
Auteur: Anna Llenas
Illustrator: Anna Llenas
Nederlands tekst: M.E. Ander
Prijs: €14,95
Leeftijd: 4+

getest speelgoed
Volg mij op

getest speelgoed

Ik ben Mandy: Moeder van een tweeling, getrouwd, werkzaam in de kinderopvang, kindercoach, creatief, speelt graag spelletjes, leest graag voor, lichtelijk verslaafd aan social media, gek op kinderen ♥
getest speelgoed
Volg mij op

Latest posts by getest speelgoed (see all)

Boek: Het kleurenmonster
Getagd op: